Tässä postauksessa käydään läpi mistä tunnistaa hyvän soittimen. Kirjoitus on hyödyllinen, jos olet juuri aloittanut soittamisen tai olet hankkimassa uutta soitinta.

Hyvän kitaran ei tarvitse olla kallis

Hyvän kitaran ei tarvitse välttämättä tuhota kenenkään taloutta. Nykyään edullisemmillakin valmistajilla on erittäin käyttökelpoisia soittimia myynnissä. Halvempaa instrumenttia hankkiessa kannattaa kuitenkin käydä itse toteamassa, että soitin on laadukas. Halvemmissa instrumenteissa saatetaan toisinaan säästää laadunvalvonnassa tai soittimen viimeistelyvaiheessa. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että saman valmistajan kaksi saman mallin kitaraa saattavat poiketa laadullisesti toisistaan huomattavasti. Monilla tunnetummilla valmistajalla on myös edullisempia malleja myynnissä. Näistä esimerkkinä mainittakoon vaikkapa Fenderin alamerkki squier ja PRS valmistajan SE eli student edition linja.

Kitaroita kannattaa myös hankkia käytettynä. Hyvin pidetty ja paljon soitettu kitara voi usein kuulostaa ja tuntua paremmalta kuin vasta kaupasta hankittu soitin. Käytetyn kitaran hankinnassa kannattaa silti kiinnittää huomiota samoihin seikkoihin, joita seuraavissa kappaleissa käydään läpi.

Huonosti säädetty kitara

Vähemmän laadukkaan soittimen tunnistaa yleensä hankalasta soitettavuudesta. Jos kitaran kielet ovat todella korkealla on kielien painaminen nauhoja vasten huomattavasti hankalampaa, kuin hyvin säädetyssä kitarassa. Kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen nousevatko kielet todella ylös kaulasta kun mennään lähemmäksi kitaran runkoa eli pienempiä nauhavälejä kohti. Kitaransoiton aloittelija saattaa testata kitaraa ostaessaan ainoastaan avosointuja ja todeta soittimen olevan hyvissä säädöissä vaikka kielet nousevatkin huomattavan korkealle, kun siirrytään kaulalla ylemmäksi.

Kielten korkeuden voi myös korjata itse säätämällä kitaran tallaa, tai kaulaa. Huonosti säädetty kitara kertoo kuitenkin usein entisen omistajan huolimattomuudesta tai valmistajan laadunvalvonnan puutteesta ja huonosti säädetyn soittimen kanssa kannattaa miettiä ennen ostopäätöksen tekemistä.

Akustisen kitaran soittotuntuman kanssa kannattaa olla erityisen tarkka, koska kitaran säätäminen vaatii enemmän tietotaitoa ja esimerkiksi kitaran kielten korkeuden muuttaminen vaatii kitaran fyysistä muokkaamista.

Kitaran sähköviat

Kitaran toinen yleinen ongelmakohta on epätavallisen voimakas hurina, kun kitaran kytkee vahvistimeen. Pieni hurina on normaalia ja siihen vaikuttavat monet asiat, kuten huoneen sähkö, kitaran mikrofonien tyyppi ja vahvistimeen säädetyn särön määrä. Hurina voi silti olla merkki huonoista sähköistä ja tässä tapauksessa kannattaa miettiä onko kyseinen kitara juuri sinua varten.

Lisäksi kitaran säätimiä pyörittäessä kuuluva rahina tai rätinä viittaa yleensä siihen, että kitaran sähköissä on jotain tarkastettavaa. Nämäkin ovat korjattavissa olevia asioita, mutta jos olet hankkimassa ensimmäistä kitaraa tai et halua korjauttaa edellisen omistajan tai valmistajan huolimattomuusvirheitä, kannattaa katsoa jotain toista soitinta.

Oikea kitara oikeaan musiikkiin

Hyvä kitara tuntuu miellyttävältä soittaa ja kuulostaa sinulle mieleiseltä. Kannattaa hankkia kitara, joka sopii musiikkityyliin jota tykkäät eniten soittaa tai kuunnella.

Jos pidät metallimusiikista, kannattaa hankkia kitara, jossa on humbucker mikrofonit. Humbucker mikrofonin tunnistaa siitä, että se on leveämmän näköinen mikki, jossa on kaksi kappaletta kuuden metallisen pyöreän napapalan sisältämiä keloja vierekkäin. Tällaisella kitaralla on helpompi tuottaa paksumpi, tummempi ääni ja enemmän säröä.

Pop, rock, funk ja vastaaviin kevyempiin musiikkityyleihin kannattaa yleensä valita kitara, jossa singlecoil-mikrofonit. Tämän mikin tunnistaa siitä, että niissä on vain 6 metallista napapalaa 12 napapalan sijaan.
Tällaisessa kitarassa on kirkkaampi ja selkeämpi ääni. Singlecoi-kitaran nuotit kuulostavat yleensä selkeämmältä vaikka vahvistimeen laittaisi enemmänkin säröä.

Jazz-musiikkia soitetaan usein onttorunkoisilla ns. puoliakustisilla sähkökitaroilla, joissa on humbucker mikrofonit. Tosin toiset jazz-kitaristit suosivat myös telecasteria, joka on singlecoil-kitara.

Kaikissa musiikkityyleissä käytetään kuitenkin kaikenlaisia kitaroita ja mieltymyksiä kitaroiden ja tyylilajien suhteen on yhtä monta kuin kitaristejakin. Kitaran valitsemisesta ei siis kannata olla huolissaan vaan kannattaa keskittyä valitsemaan laadukkaan tuntoinen soitin, josta itse varmasti pidät.

Hieno kitara on hyvä kitara

Kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota myös kitaran ulkonäköön. Paras kitara aloittelijalle on se jonka haluaa useimmin nostaa syliin. Jos kitaraa säilyttää näkyvällä paikalla ja se suorastaan huutaa tulla soitetuksi, tapahtuu ihan varmasti paljon nopeammin kehitystä. Jos kitara ei miellytä silmää ja sen nostaminen telineestä tuntuu ylivoimaiselta haasteelta voit olla varma, että soittaminen tuntuu myös haastavammalta.

Piditkö artikkelista?

Jätä kommentti ja jaa se käyttämällä painikkeita👇