Mitä on kolmisoinnut ja miksi jokaisen kitaristin kannattaisi tietää niistä? Lue seuraava teksti niin saat vastauksen näihin ja moniin muihin kolmisointuihin liittyviin kysymyksiin. Artikkeli sopii myös muille muusikoille ja harrastajille!

Mitkä kolmisoinnut?

Kolmisoinnulla tarkoitetaan mitä tahansa sointua, joka muodostuu kolmesta erinimisestä sävelestä. Esimerkiksi yksinkertaiset duuri- ja mollisoinnut ovat kolmisointuja. Lisäksi kolmisointuja ovat sus2- ja sus4-soinnut, sekä dimisoinnut ja ylinousevat soinnut.

💡
C-duuri = sävelet: C, E, G = kolme erinimistä säveltä

Esimerkiksi C-duuri on kolmisointu ja se muodostuu sävelistä C, E ja G. Joskus kitaransoitossa on tapana toistaa osa äänistä, että soinnusta saadaan äänekkäämmän ja paksumman kuuloinen. Esimerkiksi aloittelijoiden suosimassa C-duurin avosointuversiossa soitetaan viisi kieltä, jolloin soinnun äänet ovat C, E, G, C ja E. On tärkeää huomata, että soinnussa on vain kolme eri säveltä. Sointu on siis kolmisointu.

Miksi kitaristin tulisi osata kolmisoinnut?

Kolmisoinnulla on kitaransoitossa monta tehtävää. Aloittelevaa kitaristia kolmisointujen harjoittelu voi auttaa hahmottamaan otelautaa paremmin ja oppimaan äänten nimet koko kaulalla.

Kolmisoinnut ovat myös mainio apuväline säveltämiseen. Kolmisoinnuilla on mahdollista tuoda kappaleisiin lisää dynamiikkaa soittamalla kappaleen kertosäkeistössä isoja avosointuja ja näppäilemällä säkeistössä avosointuja. Tässä vain yksi esimerkki miten hiljaisemman kuuloisia versioita samoista soinnuista voi hyödyntää biisinteon apukeinona.

Mihin kolmisointuja käytetään?

Kolmisointuja ja niiden eri käännöksiä voidaan hyödyntää sointusäestyksessä eli komppaamisessa. Käännökset ovat hyödyllinen voimavara varsinkin silloin kun bändissä on paljon soittimia ja kitara pitäisi saada erottumaan muiden soittimien joukosta. Soittamalla pienempiä sointuja tai korkeampia käännöksiä jätät myös muille tilaa ja koko bändi kuulostaa tasapainoisemmalta.

Kolmisoinnut ovat myös tärkeässä asemassa soolojen soittamisessa ja voivat tuoda hyvää vaihtelua tuttujen ja turvallisten blues-lickkien joukkoon. Myös improvisointi monessa eri musiikkityylissä nojaa usein kolmisointuihin, niiden käännöksiin ja kolmisoinnuista laajennettuihin ideoihin.

Sointukäännökset

Kolmisointujen äänet on mahdollista soittaa eri järjestyksissä. Otetaan esimerkiksi aiemmin mainittu C-duurisointu. (sävelet: C, E, G) Sointu on mahdollista soittaa eri käännöksillä niin, että soinnun alin sävel ei olekaan C vaan sointu rakennetaan E tai G sävelestä alkaen.

C-E-G = soinnun perusmuoto
E-G-C = soinnun terssikäännös (kts. intervallit)
G-C-E = soinnun kvinttikäännös

Eli kolmisoinnun sävelet voivat olla missä tahansa järjestyksessä ja soinnun nimi on silti C-duuri.

Sointukäännöksiä voi ajatella saman värin eri sävyinä. Tekemällä soinnusta korkeamman tai matalamman käännöksen saadaan aikaan saman soinnun kirkkaammin tai tummemmin soivia sävyjä.

Kolmisointujen hyödyntäminen kitarasooloissa

Kolmisoinnuilla on mahdollista sooloilla monella eri tavalla.
Yksinkertaisin tapa on seurata kappaleen sointukiertoa ja soittaa samat soinnut korkeammilla käännöksillä ja vaihtaa sointua samaan aikaan kappaleen kompin kanssa. Korkealta soitettuja sointukäännöksiä voi soittaa nuotti kerrallaa tai useamman äänen samaan aikaan.

Toinen tapa käyttää kolmisointuja sooloissa on muodostaa kappaleen sävellajin kaikista äänistä kolmisointuja ja soittaa niitä sointusäestyksen päälle niin, että soittaa useampia eri sointuja vaikka sointusäestyksessä pysytään samalla soinnulla. Tämä on hieman haastavampi tekniikka ja vaatii syvällisempää perehtymistä kolmisointuihin. Jos tämäntyyppinen soitto kiinnostaa niin kannattaa tutustua sooloile vapaammin (linkki) videosarjaan.

Otelaudan oppiminen kolmisointujen avulla

Kolmisointujen sävelien nimien avulla ja sointukäännöksiä harjoittelemalla on helppo oppia muistamaan sävelten nimet kitaran ohuemmilla kielillä. Tämä johtuu siitä, että kolmisoinnut ja niiden käännökset ovat käytännönläheinen tapa, jossa opitaan muistamaan nuottien nimet tekemällä asioita, joista on oikeasti hyötyä kitaransoitossa. Jos opettelet kolmisointujen käännökset saat siis hoidettua kaksi asiaa samalla harjoittelulla. Sen lisäksi sinun ei tarvitse opetella nuottien nimiä ulkoa vaan opit ne käytännön kautta, jolloin ne jäävät myös paremmin mieleen.

Kolmisoinnut laajempien sointujen pohjana

Kolmisoinnut toimivat pohjana laajemmille soinnuille. Nelisoinnut ovat kolmisoinnuista seuraava askel ja niitä muodostetaan lisäämällä kolmisoinnun päälle neljäs ääni. Nelisointuja käytetään samalla tavalla komppaamisessa ja osana kitarasooloja. Isompia nelisointuja tulee vastaa lähes kaikissa musiikkityyleissä, mutta varsinkin blues, jazz, latin ja iskelmämusiikissa.

Laajempia sointuja käsitellään lisää artikkelissa nimeltä miten sointu rakentuu

Piditkö artikkelista?

Jätä kommentti ja jaa se käyttämällä painikkeita👇