Daw eli digital audio workstation tarkoittaa suomeksi digitaalista äänityöasemaa. Tässä tekstissä perehdytään siihen mikä on äänityöasema, mitä sillä tehdään ja miksi jokaisen muusikon on hyvä osata käyttää äänityöasemia osana omaa harjoittelua.

Digital audio workstation

Daw eli digital audio workstation on äänen muokkaamiseen erikoistunut tietokoneohjelma, jonka avulla voidaan äänittää, tuottaa ja miksata musiikkia.

Äänittäminen

Äänityöaseman isoin etu on se, että se mahdollistaa musiikin äänittämisen. Tämä tarkoittaa mahdollisuutta kuunnella omaa soittoaan tarkemmin, mahdollisuutta harjoitella muiden soittimien mukana soittamista ja kappaleiden sovitusten miettimistä niitä reaaliajassa muuttamalla.

Äänittäminen on voimakas työkalu, joka kannattaa omaksua osaksi omaa harjoitusrutiinia jo varhaisessa vaiheessa. Äänitykset ovat loistava tapa huomata oma kehitys vaikka se ei aina soittaessa olisikaan ilmeistä. Äänittämällä omaa soittoa tai laulua ja palaamalla takaisin vanhoihin äänityksiin huomaa helpommin, kuinka paljon edistystä esimerkiksi edellisen puolen vuoden aikana on oikeasti tapahtunut. Lisäksi äänittämisen tuominen osaksi omaa harjoitusrutiinia mahdollistaa omien ideoiden nopean tallentamisen ja näin saat myös helposti luotua omaa musiikkia.

Mikä daw kannattaa valita?

Daw:in valinnassa tulee ottaa huomioon mitä haluat ohjelmalla tehdä. Useimmilla äänityöasemilla pystyy tekemään kaiken tarvittavan ja perustoiminnot, kuten musiikin äänittäminen ja äänen jälkituotanto ovat mahdollisia kaikilla äänityöasemilla. Garageband, Ableton live ja Reaper ovat kaikki edullisia ja hyviä äänityöasemia aloittelijoille.

Garageband on Applen ohjelma ja toimii ainoastaan Mac-tietokoneilla. Garagebandin etuna on helppo käytettävyys, värikäs ja visuaalinen käyttöliittymä, mahdollisuus päivittää logic pro -ohjelmaan ja lukuisat valmiit laadukkaan virtuaali-intrumentit, joiden avulla voi alkaa suoraan tekemään musiikkia.

Ableton live on todella hyvä ja monipuolinen daw, jota käytetään varsinkin elektronisen musiikin tuotannossa paljon. Sen etuja on monipuolisuus, kohtuullisen helppo käyttöliittymä ja mahdollisuus käyttää sitä livekeikoilla.

Ableton live on nimensä mukaisesti keikkakäyttöä silmällä pitäen suunniteltu daw. Ohjelma on kevyt tietokoneella ja toimintavarma, mikä tekee siitä turvallisen vaihtoehdon keikkatilanteessa. Olen käyttänyt Ableton liveä useilla eri tavoilla taustanauhojen pyörittämiseen, valojen ohjaamiseen ja livenä looppaamiseen.

Reaper on mainituista ohjelmista monipuolisin, koska Reaperissä pystyy tekemään paljon omaa customointia käyttöliittymään ja siihen miten ohjelma toimii ja miltä se näyttää. Reaperissä on loputon ilmainen kokeilu täysillä ominaisuuksilla. Reaper on monipuolisuutensa vuoksi myös em. ohjelmista hankalin käyttää, mutta reaperinkin käytön oppii kyllä erittäin nopeasti, jos jaksaa etsiä hieman tietoa itse.

Miksaaminen

Miksaaminen eli äänen jälkituotanto tarkoittaa ongelmien poistamista, yksittäisten soittimien äänen muokkaamista ja erilaisten efektien lisäämistä niin, että kokonaisuudesta saadaan selkeä, mielenkiintoinen ja voimakkaan kuuloinen.

Miksaamisen tärkein tehtävä on äänenvoimakkuuksien säätäminen haluttuun balanssiin. Miksaamisvaiheessa varmistetaan, että kappaleen laulu on riittävän kovalla, että kappaleen sanoma tulee selkeästi esille. Kappaleen rummuista kuulee selvästi kappaleen rytmin ja sen minkälaisella rytmillä kappaleen sanomaa tuetaan. Sen jälkeen muut soittimet säädetään haluttuun balanssiin kappaleen sovituksen ja tuotannon sanelemalla tavalla.

Miksaamisvaiheessa yksittäisten instrumenttien äänenväriä säädetään myös taajuuskorjaimella eli ekvalisaattorilla. Taajuuskorjain nostaa tai laskee eri taajuuksien äänenvoimakkuutta sen sijaan, että nostettaisiin koko instrumentin äänenvoimakkuutta. Esimerkiksi äänitetty laulu saattaa olla väärästä mikrofonivalinnasta johtuen liian tumma, jolloin lauluäänen korkeita taajuuksia voidaan nostaa tai matalia taajuuksia laskea. Näin saadaan aikaan alkuperäistä kirkkaampi lauluääni. Samalla tavalla liian kirkkaasta äänestä voidaan poistaa hieman korkeita taajuuksia ja näin äänestä saadaan miellyttävämpi kuunnella.

Miksaamisen osa-alueisiin liittyy myös äänen kompressoiminen eli äänenvoimakkuuksien vaihtelun eli dynamiikan rajoittaminen, sekä erilaisten kaikuefektien lisääminen musiikkiin syvyysvaikutelman luomiseksi.

Äänen editoiminen

Daw:in eli äänityöaseman avulla on mahdollista editoida tehtyjä äänityksiä. Editoiminen tarkoittaa, että äänityksestä leikataan ei toivottuja osia pois tai osia siirretään ja näin saadaan paranneltua äänitettyä suoritusta.

Editoiminen on yleisesti käytetty työvaihe musiikin tekemisessä ja kaikenlaisessa puheen äänittämisessä. Esimerkiksi podcastia tai voiceover-raitaa äänittäessä on hyvä idea poistaa äänityksestä ylimääräiset tauot ja turhat täytesanat. Näin asiasta saadaan tiivistettyä lyhyempään aikaan ja kuulijan mielenkiinto säilyy.

Editoimista on myös mahdollista käyttää luovana työkaluna musiikin tuotantovaiheessa. Äänitykseen on mahdollista leikata koloja ja tehdä mielenkiintoisia nykiviä efektejä. Ääniraitoja voi kääntää väärinpäin ja luoda mielenkiintoisia psykedeeliseltä kuulostavia ääniefektejä tai rumpubiitin fiilistä voi muuttaa siirtämällä osaa iskuista hieman eteen tai taakse. Viimeksi mainittu toimii erittäin hyvin täysin ruudukon mukaan menevissä konerummuissa, jotka usein saattavat tuntua hieman elottomilta ilman pientä editoimista.

Yhteenveto

Digital audio workstation eli äänityöasema on loistava työkalu jokaiselle muusikolle ja äänityöaseman käyttö kannattaa ottaa osaksi omaa työskentelyä jo varhaisessa vaiheessa. Äänityöasema auttaa sinua kehittymään musiikkona, koska oman soiton tai laulun äänittäminen on paras tapa tarkkailla omaa suoritusta objektiivisesti. Äänityöaseman käyttö voi myös tarjota paljon luovia mahdollisuuksia harjoitteluun ja innostaa tekemään omaa musiikkia ja luomaan uutta, mikä on mielestäni pohjimmiltaan musiikin harrastamisen tarkoitus.