Tässä artikkelissa käydään läpi mikä on kompressori, mitä se tekee ja miten voit hyödyntää sitä omien biisiesi jälkituotantovaiheessa tai osana kitaran pedaalilautaa.
Tässä artikkelissa ei mennä hirveän syvälle kompressorien tekniseen tai mekaaniseen puoleen vaan keskitytään lähennä kompressorin käyttämiseen luovana työvälineenä osana musiikin tai muun äänen tuotantoprosessia.
Mitä kompressori tekee?
Kompressori rajoittaa äänen dynamiikkaa eli äänenvoimakkuuseroja. Kompressorilla säädetään haluttu raja, jonka jälkeen äänen voimakkuuden kasvamista aletaan rajoittamaan. Kompressorin eri säädöillä voidaan vaikuttaa siihen miten kompressori käyttäytyy eli millä tavalla äänen voimakkuuseroja säädellään.
Mihin kompressoria käytetään?
Kompressoria käytetään monissa eri tilanteissa, kun halutaan kontrolloida äänenvoimakkuutta ennalta määritellyllä tavalla. Äänenvoimakkuutta on myös mahdollista kontrolloida säätämällä soittimen tai laulun äänenvoimakkuutta pienemmälle tai isommalle aina tarvittaessa, mutta se on prosessina arvaamaton ja hankala toteuttaa.
Laulu- tai puheäänen kompressoiminen on varmasti kaikille radiosta tuttu tekniikka, jossa puhujan ääni saadaan kuulumaan tasaisella äänenvoimakkuudella riippumatta siitä puhuuko hän hiljaa vai kovaa tai onko hän lähellä mikrofonia vai kauempana siitä.
Lauluääntä kompressoimalla saadaan laulusuorituksesta esiin hiljaisetkin vivahteet. Kompressoinnin ansiosta äänen konsonantit tulevat selkeämmin esiin, mikä autaa kappaleen tekstin ymmärtämisessä ja saa samaan aikaan lauluäänen kuulostamaan siltä kuin laulaja olisi lähempänä kuulijaa.
Kompressoimalla voimakkaita ääniä saadaan aikaan ilmiö, jossa soittimen hiljaisemmat äänet korostuvat. Tämä johtuu siitä, että äänen voimakkaampien osien hiljentyessä hiljaisemmat asiat vaikuttavat äänekkäämmiltä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että äänen alukkeet (engl. transient) esimerkiksi rumpujen isku tai laulun konsonantit kuuluvat hiljempaa ja äänen sointi (engl. sustain) kuuluu voimakkaammin. Kompressoimalla voidaan siis vaikuttaa äänen alukkeisiin ja äänen soinnin pituuteen.
Kompressointi on erittäin hyödyllinen työkalu esimerkiksi rumpujen jälkituotannossa. Rumpujen iskuja voidaan pienentää tai rumpujen sointia on mahdollista pidentää kompressoimalla. Kompressorin aika-asetuksia (attack & release) säätämällä on mahdollista vaikuttaa rumpukompin grooveen. Varsinkin kompressorin release-arvoa säätämällä voi kompression toimintaa säätää niin, että se on rumpukompin suhteen hieman edessä tai jäljessä ja näin vaikuttaa siihen miltä rumpukomppi tuntuu.
Kompressorin säädöt?
Threshold
Threshold eli kynnysarvo tarkoittaa kompressoriin tulevaa desibelilukemaa, jonka jälkeen äänenvoimakkuutta aletaan rajoittamaan. Jos kynnysarvoksi on asetettu -30dB niin kaikkia tätä kynnysarvoa voimakkaampia ääniä rajoitetaan kompressorin muiden asetusten osoittamalla tavalla.
Ratio
Ratio (suom. suhdeluku) tarkoittaa tapahtuvan kompression määrää eli kuinka paljon äänenvoimakkuutta rajoitetaan. 2:1 eli kahden suhde yhteen ratio tarkoittaa, että kompressori päästää kahdesta sisääntulevasta desibelistä vain yhden läpi.
4:1 tarkoittaa vastaavasti sitä, että kompressorille sisääntulevan äänen täytyy nousta 4 desibeliä ennen kuin ulostuleva äänenvoimakkuus kasvaa yhden desibelin. Samoin jos äänenvoimakkuus kasvaa 8 desibeliä päästää kompressori niistä vain 2 desibeliä läpi.
Attack
Attack tarkoittaa sitä, kuinka nopeaa kompressori alkaa toimimaan eli kuinka kauan äänenvoimakkuuden nousemisesta menee ennen kuin ääntä aletaan rajoittamaan. Jos halutaan kontrolloida äänen voimakkaita alukkeita säädetään attack-arvo todella lyhyeksi. Attack-arvo mitataan millisekunneissa (ms). Kun halutaan jättää äänen alukkeet eli rumpujen iskut tai laulun konsonantit rauhaan, säädetään kompressorin toiminta hitaammaksi asettamalla attack-arvo suuremmaksi.
Pieni lukema millisekunteina = nopea attack (äänen alukkeet)
Suuri lukema millisekunteina = hidas attack (äänen sointi)
Release
Kompressorin release-arvo tarkoittaa kuinka kauan kompressiota tapahtuu eli kuinka kauan kompressori "pitää äänestä kiinni." Release-arvo ilmoitetaan attack-arvon tapaan millisekunneissa. Mitä suurempi arvo on sitä kauemmin kompressiota tapahtuu.
Kun kompressori jatkaa toimintaansa pitkään tulee ääneen lisää sointia. Jos kompressorin release-aika on liian pitkä, saattaa kompressori hiljentää ääntä tarpeettoman pitkään. Tämä voi johtaa siihen, että laulun dynamiikka pysyy liian tasaisena ja äänen alukkeet ja konsonantit kuulostavat vaisuilta, koska kompressori ei ehdi lakata toimimasta ennen äänen seuraavaa aluketta.
Kompressorin pitkällä release-ajalla voidaan esimerkiksi nostaa rumpusetin huonekaikua esiin, pidentää basson nuottien sointia tai pitää paljon dynamiikan vaihtelua sisältävä kitara tai syntikka tasaisen kuuloisena.
Pieni lukema millisekunteina = nopea release (rytmikäs kompressio, lyhyt sointi)
Suuri lukema millisekunteina = hidas release (tasainen kompressio, pitkä sointi)
Knee
Kompression kulma eli knee määrittää sen, aletaanko ääntä rajoittamaan absoluuttisesti esimerkiksi 8:1 ratiolla välittömästi, kun kynnysarvo on ylitetty.
Monissa kompressoreissa tätä ominaisuutta ei pysty säätämään vaan se on valmiiksi määrätty. Jos kompressio ei ole sinulle ennestää tuttu asia, kannattaa keskittyä aiempiin säätöihin ensin ja jättää knee-arvon rauhaan.
Hard knee tarkoittaa sitä, että kompressori toimii ym. tavalla eli kun kynnysarvo ylitetään, kompressio tapahtuu saman tien suhteella 8:1.
Soft knee tarkoittaa sitä, että kompressio alkaa tapahtumaan tasaisemmin ja äänet, jotka ovat lähempänä kynnysarvo kompressoidaan pienemmällä ratiolla ja kynnysarvon voimakkaammin ylittävät äänet kompressoidaan rajumalla suhdeluvulla. Eli toisinsanoen kompressorin toiminta on enemmän riippuvainen sisääntulevasta signaalista.
Make-up gain
Kompressori kontrolloi äänen dynamiikkaa eli voimakkuuden vaihteluita hiljentämällä voimakkaampia ääniä. Tästä syystä halutaan nostaa kompressoidun instrumentin äänenvoimakkuus takaisin tasolle, jossa se aluksi oli.
Monissa kompressoreissa on make-up gain -asetus tätä varten. Make up gainin tehtävä on lisätä äänenvoimakkuutta kompressoinnin jälkeen, jotta tasoitettu ääni saadaan takaisin aiemmalle voimakkuustasolle. Useissa kompressoreissa on vaihtoehtona ns. auto make-up gain eli kompressori säätää äänenvoimakkuuden itsestään takaisin lähtötasolle.
Kitaran kompressoiminen
Kompressori toimii kitaran kanssa samalla periaatteella, kuin muissakin instrumenteissa. Kompressoria käyttämällä on mahdollista vaikuttaa kitaran sointiin tai tehdä äänen alukkeista tasaisempia. Kompression käyttö myös tasaa kitaran kielten välisiä voimakkuuseroja tehden ohuemmista kielistä voimakkaamman kuuloiset. Tämä johtaa siihen, että kitaran sointi on tasaisempi ja kirkkaampi.
Kompressorilla on mahdollista hiljentää äänen alukkeita säätämällä kompressorin attack-arvo nopeaksi. Kompressorilla on mahdollista lisätä kitaran sustainia säätämällä release-arvo hitaaksi ja attack-arvo hieman hieman hitaammaksi niin, että äänen alukkeet pääsevät kuitenkin läpi.
Kompressorilla saa lisää sointia puhtaaseen soundiin ja tämä on erittäin yleinen käyttötarkoitus kompressorille varsinkin country- ja bluegrass- musiikissa, joissa kitarasta halutaan usein täysin puhdas, mutta silti soiva soolosoundi.
Kompressoripedaalit
Kitaran kompressoripedaalit toimivat samalla tavalla kuin muutkin kompressorit. Pedaaleissa on yleensä pienen koon takia hieman vähemmän säätöjä. Usein pedaaleissa on säätömahdollisuus vain äänenvoimakkuudelle ja kompression määrälle. Kompressorin nopeusasetukset on tässä tapauksessa säädetty valmistajan mielestä kitaralle sopivaksi. Yksinkertaisemman kompressorin hankkiminen voi olla hyvä idea, jos et ole vielä ihan varma miten kaikki kompressorin säädöistä toimivat, mutta halaisit kuitenkin tutkia sen tarjoamia hyötyjä omassa soitossasi.
Kompression porttiteoria
Toinen keksimäni tapa selittää kompressorin toimintaa on nimeltään kompression porttiteoria.
Ajatellaan, että kompressori = portsari ja yksi desibeli = yksi ihminen
Kun kompressori ei ole päällä, ovi on koko ajan auki ja jokainen ihminen (desibeli) pääsee ovesta sisään
Threshold = määrä ihmisiä jonka jälkeen portsari alkaa rajoittamaan sisäänpääsyä
Ratio = montako jonossa olevaa ihmistä päästetään sisään sen jälkeen kun threshold eli kynnysarvo on ylitetty
Attack = kuinka nopeaa ovi sulkeutuu
Release = kuinka nopeaa ovi avataan uudestaan
Piditkö artikkelista?
Jaa se käyttämällä painikkeita tai jätä kommentti👇