Tämä oppitunti keskittyy molliasteikon soittamiseen terssi, kvartti ja kvintti intervalleja hyödyntäen. Asteikon sisäisiä intervalleja voi käyttää hyppimällä tai soittaa päällekkäin. Intervallit ovat yleinen työkalu kun halutaan rakentaan melodialle stemma eli toinen ääni.

0:00
/3:28

Molliasteikon intervallit

Intervallien käyttötapoja

Molliasteikon rakenne on yhdellä kielellä sama kuin 5 asemasta soitettaessa. Ensin soitetaan G-kielen toiselta nauhalta A-sävel eli asteikon perussävel (1). Kaksi nauhaa ylempää löytyy B (2) ja yhden nauhan ylempää b3 eli C sävel.

Asteikon rakenne on siis 1, 2, b3, 4, 5, b6, b7. Rakenteesta näkee suoraan pitääkö kielellä siirtyä yksi vai kaksi nauhaa ylemmäs. Esimerkiksi 1. ja 2. sävelen välillä siirryttäessä matka on kaksi nauhaa. 2. ja b3 välillä matka onki vain yhden nauhan verran, koska kolmas sävel on alennettu (b3).

audio-thumbnail
Sooloile paremmin Tausta
0:00
/174.60244897959183

Jos haluat lisätietoa intervalleista niin tutustu alla olevaan artikkeliin.

Mikä on intervalli?
Musiikissa intervalli tarkoittaa kahden sävelen välistä etäisyyttä toisiinsa. Tässä kirjoituksessa käydään läpi intervallien laadut, niiden käyttötarkoituksia ja se miten niitä hyödynnetään kitaran harjoittelemisessa. Intervallien nimet Jokaisella intervallilla on oma nimi. Intervalleja ajatellaan yleensä osana jotain sävellajia tai sointua. Tämä tarkoittaa sitä, että C-sävel on C-duuriasteikon ensimmäinen sävel eli priimi, mutta

Ohjeita harjoitteluun

  • Harjoittele ensin terssit ja siirry sitten suurempiin intervalleihin
  • Kokeile hyppiä intervalleja myös ylhäältä alas 3->1 4->2 5->3 jne.
  • Soita intervalleja niin, että soitat molemmat sävelet yhtäaikaa

💯 Pro Tip

  • Vaihda intervallihyppyjen suuntia 1->3 4->2 3->5 6->4 tai toisinpäin