Tässä artikkelissa käydään läpi, miten voit käyttää tietokonetta korvaamaan kitaravahvistimen, mitä laitteita tarvitset ja mitä etuja kitaran soittamisesta tietokoneen kautta on. Saat myös suositukset äänikortin ja äänitysohjelman valitsemista varten.

Miten tietokonetta voi käyttää kitaravahvistimena

Kitaravahvistin on mahdollista korvata käyttämällä tietokonetta ja äänitysohjelmaa kitaran soittamiseen. Äänitysohjelmaan avataan plug-in lisäosa joka matkii eli mallintaa, jonkin kitaravahvistimen äänen. Tällaisia plug-in lisäosia eli tuttavallisemmin plugareita löytyy nykyään useita erilaisia ja monet niistä ovat erittäin laadukkaita. Omia suosikkejani kitaraplugareita valmistavista yrityksistä ovat suomalainen Neural DSP ja amerikkalainen Universal audio.

Miksi käyttäisin tietokonetta vahvistimen sijaan?

Tietokoneen käyttämisessä vahvistimen sijaan on useita etuja.

  1. Säästät rahaa. Laadukkaat kitaravahvistimet ovat usein melko kalliita. Laadukkaatkin kitaraplugarit maksavat yleensä enintään 150 euroa ja sillä rahalla saa huippuluokkaisia mallinnuksia. Oikeista vahvistimista saa samalla rahalla ainoastaan hiljaisia harjoitteluvahvistimia. Vaikka mukaan laskisi kaikki tietokoneen lisäksi hankittavat asiat, tulee plugarien käyttäminen silti huomattavasti halvemmaksi, kuin vastaavan kitaravahvistimen hankkiminen oikeasti.
  2. Pystyt testaamaan useita eri soundivaihtoehtoja. Monissa kitaraplugareissa on paljon enemmän vaihtoehtoja, kuin mitä perinteinen vahvistin tarjoaisi. Lisäksi kitaraplugarit sisältävät usein muita efektejä kitaravahvistimen lisäksi. Tämä tarkoittaa sitä, että saat valmiin kitarasoundin ilman, että sinun tarvitsee vahvistimen lisäksi hankkia isoa läjää efektipedaaleita ja muita lisälaitteita.
  3. Plugareita voi usein testata ilmaiseksi ennen kuin päättää minkä haluaa hankkia. Useilla yrityksillä on käytössä ilmainen kokeilujakso, jonka aikana voit käyttää kyseistä ohjelmaa ilmaiseksi, ennen kuin päätät hankkia sen. Voit testata plugareita rauhassa omalla kitarallasi, omassa tilassasi ennen ostopäätöksen tekemistä. Vahvistimien kanssa testaaminen rajoittuu usein paikallisen musiikkiliikkeen valikoimaan ja testaaminen ei ole yhtä helppoa, joten on suurempi riski tehdä huono valinta.
  4. Tietokoneen kanssa voit soittaa häiritsemättä muita. Käyttämällä lempi vahvistinmallinnustasi ja kuulokkeita saat aikaan lähes äänettömän harjoittelu-setupin. Kitaravahvistimesta lähtee jonkin verran ääntä ja varsinkin osa tehokkaammista putkivahvistimista vaatii aika isonkin äänenvoimakkuuden ennen kuin vahvistimesta saadaan aikaan putkivahvistimesta tavoiteltu lämmin ja avoin soundi.

Mitä tarvitsen tietokoneen lisäksi

Tietokoneen lisäksi tarvitset äänitysohjelman ja äänikortin (engl. audio interface).
Äänitysohjelmista ilmaisia ja erittäin hyviä ovat Applen garageband (vain macille) ja Reaper (mac ja pc).

Garageband on Applen kehittämä ilmainen ohjelma. Garageband on erittäin selkeä tapa päästä sisälle äänittämisen ja musiikintuottamisen maailmaan. Ohjelma on todella helppokäyttöinen, mutta samaan aikaan sisältää kaikki ominaisuudet joita valmiin kappaleen äänittämiseen, tuottamiseen ja viimeistelyyn tarvitsee.

Reaper on äänitysohjelma, jota saa kokeilla ilmaiseksi niin pitkään kuin haluaa. Kun Reaperia on käyttänyt kokeilujakson eli 60 päivää, ilmestyy näytölle teksti, joka pyytää käyttäjää maksamaan ohjelmasta, mutta tämän ilmoituksen voi halutessaan jättää huomiotta ja jatkaa kokeilua vaikka loputtomasti. Suosittelen kuitenkin tukemaan ohjelman kehittäjiä maksamalla pienen 60 dollarin lisenssimaksun, jos ohjelma tuntuu itselle hyvältä vaihtoehdolta. Reaper on Garagebandia monipuolisempi ohjelma, mutta myös hieman hankalammin lähestyttävä, jos äänitysohjelmien logiikka ei ole ennestään tuttu.

Äänikorttia valitessa kannattaa huomioida aiotko soittaa sen kautta pelkästään kitaraa vai haluatko äänittää esimerkiksi laulua samaan aikaan. Tarvitset jokaiselle yhtäaikaa äänitettävälle soittimella oman sisäänmenon. Jos kuitenkin riittää, että voit äänittää kitaraa ja laulua erikseen, on yhden sisäänmenon (input) sisältävä äänikortti aivan riittävä.

Kitaran harjoittelemiseen kannattaa hankkia äänikortti, joka mahdollistaa mahdollisimman pienen latenssin (engl. latency). Latenssi ilmoitetaan millisekunneissa (ms) ja tieto äänikortin latenssista löytyy valmistajan nettisivuilta. Itse olen käyttänyt kitaran soittamiseen menestyksekkäästi Audient ID-sarjan äänikorttia, SSL 2+ äänikorttia ja nykyään RME Babyface Pro FS korttia.

Millainen tietokone on riittävä

Reaperin ja Garagebandin lataussivulla lukee tietokoneelta vaadittavat ominaisuudet kyseisten äänitysohjelmien käyttöön. Jos tietokoneesi jaksaa pyörittää näitä äänitysohjelmia se jaksaa luultavasti pyörittää myös yhtä kitaran harjoittelemiseen käytettävää kitaraplugaria.

Plugarivalmistajien sivuilta saat tarkemmat tiedot tietokoneen vaatimuksista kullekkin plugarille. Jos tarkoituksena on käyttää plugareita useammalla eri raidalla ja lisätä raidoille paljon muita efektejä, vaati se tietokoneelta hieman enemmän tehoa. Samoin, jos aikomuksena on käyttää kitaraplugarien lisäksi muita tehoa vaativia virtuaali-intrumentteja, kannattaa tietokoneen olla hieman tehokkaampi.

Paras kitaraplugari

Suosittuja kitaraplugareita ovat Guitar rig, Positive Grid Bias, Neural Dsp (suomalainen+) ja Universal Audio. Näistä olen itse testannut kunnolla ainoastaan kahta jälkimmäistä vaihtoehtoa. Neural Dsp:ltä olen kokeillut Plini, Rabea ja Petrucci -signature plugareita.

Olen myös ostanut ja käytän aktiivisesti Neural Dsp:n Tone King Imperial mk2 plugaria, joka on aivan loistava. Plugin sisältää 2 eri vahvistinkanavaa, wah-pedaalin, kompressorin, pari säröä ja 9 alueisen graafisen eq:n soundien hienosäätämistä varten. Lisäksi plugarissa on chorus, delay ja reverb efektit sekä vahvistimesta löytyvät toinen reverb ja tremolo. Tätä plugaria voi myös käyttää ilman äänitysohjelmaa kitaran harjoittelemiseen. Plugarista löytyy harjoittelemisen tueksi myös viritysmittari ja metronomi.

Uusin suosikkini on ehdottomasti Universal Audion Lion ’68 plugari. Plugari pitää sisällään 3 marshall plexi vahvistimeen pohjautuvaa vahvistinmallinnusta. Lead on viittaa Marshall Plexi SuperLead 100w putkivahvistimeen, Bass kanava on Marshall Super bass -vahvistin, josta on suuremman headroomin vuoksi helpompi saada puhtaita soundeja. Viimeinen kanava eli brown viittaa Eddie Van Halenin käyttämään modattuun Marshall vahvistimeen, josta saa tavalliseen superlead vahvistimeen verrattuna enemmän säröä ja sustainia.

Yhteenveto

Digitaalinen mallinnus on tullut huimia harppauksia eteenpäin ja uusimmat vahvistinmallinnukset ovat niin laadukkaita, että suurin osa kitaristeista ei erota niitä sokkatestissä oikeasta vahvistimesta. Jos budjettisi on tiukka tai haluat kokeilla useita eri soundivaihtoehtoja tuhoamatta omaa talouttasi, voi tietokoneella elävien vahvistinmallinnusten käyttäminen olla oikea ratkaisu.

Plugarien ja vahvistinmallinusten käyttäminen vaatii hieman opettelemista, kuten niin moni muukin asia, mutta palkintona harjoittelusta saat loputtoman määrän edullisia soundivaihtoehtoja, joiden käyttäminen on mahdollista vaikka kerrostalossa keskellä yötä.